Beeldende kunst

Poëzie en beeldende kunst zijn goede vrienden. Regelmatig passeren er lessen en projecten waarin beiden samen komen. Het recente onderzoek van Trees naar dichter en schilder Lucebert in dienst van een museumles van het Kinderboekenmuseum  was daarbinnen een buitenkansje, net als vertonen van de de film Ik wil het niet zien, maar het moet over de schilder Co Westerik in het CKV-programma van leerlingen 5V van Lyceum Ypenburg.

Met het schrijven van gedichten kun je het waarnemen uitlichten, van een kunstwerk maar ook van alledaagse zaken. Je kunt deelnemers of leerlingen uitnodigen vrijheid te nemen in het verbinden of toekennen van betekenissen, en he vervolgens vragen die weer met elkaar uit te wisselen.

In de praktijk gaan mensen vaak een band aan met het kunstwerk waarmee ze werkten. Ze hebben er langer en scherper naar gekeken dat ze meestal naar een kunstwerk kijken, en ze hebben er elementen van zichzelf aan verbonden.  Dit kan tot mooie gedichten leiden, en in elk geval tot liefde voor een schilderij of object.

Poëzie en beeldende kunst gaan ook buiten het onderwijs goed samen.  Zo waren er workshops door Trees en Gedichten bij de expositie DIS, en is er momenteel een programmain ontwikkeling samen met een beeldend kunstenaar. Deelnemers zullen daar naar huis gaan met een eigen wrk waarin poëzie en beeldende kunst hand in hand gaan.

Ideeën of verzoeken voor nieuwe combinaties zijn altijd welkom.  Mail daarvoor naar trees(@)treesengedichten.nl